Sociale Veiligheid binnen Scouting Mierlo

We vinden het binnen Scouting Mierlo belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.  

Wat is sociale veiligheid?  

Sociale veiligheid binnen scouting Mierlo betekent dat leden, leiding en vrijwilligers zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc.  

Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving. 

Gedragscode

Wij maken gebruik van de gedragscode van Scouting Nederland die je hier kunt downloaden (gedragscode). Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode. Deze gedragscode dient door iedereen die een functie binnen Scouting Mierlo vervult, te worden onderschreven.

De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en jeugdleden binnen Scouting zijn niet eenduidig. Het ene kind wil even op schoot zitten als het troost zoekt, het andere kind heeft behoefte aan een aai over de bol en weer een ander kind vindt het niet prettig om aangeraakt te worden. Hierover kunnen dus nooit precies grenzen worden afgesproken die voor alle kinderen en in alle situaties gelden.  Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen vrijwilligers en jeugdleden die bij ons komen absoluut ontoelaatbaar zijn! 

Verklaring Omtrent het Gedrag 

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Mierlo getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden.  

Het Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.  

Aanstellingsbeleid

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conform Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste 3 maanden een soort proefperiode is.  

In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het Huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie. Als vereniging maken wij gebruik van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld. 

Vertrouwenspersoon

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden graag voor je klaar.  

Maak kennis met onze nieuwe vertrouwenscontactpersonen

Sinds mei dit jaar zijn er binnen de vereniging 2 vertrouwenscontactpersonen (VCP).

Wat doet de VCP?
Als vereniging vinden we het belangrijk dat ieder lid zich veilig en welkom voelt. De VCP is beschikbaar voor alle (kader)leden die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, zoals intimidatie, pesten, discriminatie of andere vervelende ervaringen binnen de vereniging.

Of het nu gaat om grensoverschrijdend gedrag bij jezelf, een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag bij een ander of wanneer je een “niet pluis” gevoel hebt. De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies over mogelijke vervolgstappen en kan je indien nodig doorverwijzen naar verdere hulp.

Maak kennis met Pieter en Petra

Petra 

Ik ben al geruime tijd betrokken bij de vereniging. Eerst als leiding van de Gidsen, later als lid van de Plusscouts. Vanuit mijn werk als adviseur vrijwillige inzet weet ik hoe belangrijk een veilig en prettig verenigingsklimaat is. Scouting Mierlo is een mooie vereniging die haar leden wekelijks diverse programma’s aanbiedt. Als VCP hoop ik een bijdrage te kunnen leveren dat Scouting Mierlo een vereniging is en blijft waar iedereen kan meedoen en zich gezien en gehoord voelt.

Pieter

Mijn naam is Pieter Hoogestijn en al zowat mijn hele leven betrokken bij scouting Mierlo. In mijn jeugdjaren heb ik als lid alle speltakken meegemaakt. Ook ben ik 14 jaar lang leider geweest van de verkenners en ben ik zo’n 7 jaar in verschillende rollen actief geweest binnen het bestuur. Door mijn werk als teamleider in een relatief jong softwarebedrijf, kan ik dagelijks met eigen ogen zien wat je samen kunt bereiken in een veilige groepscultuur. In mijn rol als VCP hoop ik een luisterend oor te bieden aan iedereen binnen onze vereniging die daar behoefte aan heeft en hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren en behoud van de prettige en veilige groep.

Hoe kun je de VCP bereiken?
Een melding maken bij één van de VCP of voor het stellen van een vraag kun je doen door een mail te sturen naar: 

Vermeld in de mail altijd wie je bent en hoe we je kunnen bereiken. Een beschrijving van de melding of vraag mag, maar is niet noodzakelijk. Vervolgens neemt de VCP zo snel mogelijk contact met je op. Alle gesprekken worden in volledige vertrouwelijkheid behandeld. Aarzel niet om contact op te nemen als je iets wilt bespreken of als je vragen hebt.

Mocht je nog vragen of zorgen hebben die je wilt delen, of wil je gewoon eens kennismaken met Pieter en Petra? Neem dan gerust contact met hen op. 

Sociale Veiligheid van Scouting Nederland

Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.  

Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail: